maandag, april 11, 2005

Nguetchewé

Hallo,
Ik ben zojuist terug van Nguetchewé. Het was een zeer leuk weekendje. Ik ben op bezoek geweest bij Lea en heb zo de mogelijkheid gehad om West Vlaams te spreken é…
Ik had een afspraak aan de Procure want Lea kwam terug van Garoua. Daar kon ik samen met haar de auto nemen tot Nguetchewé en dit bespaart je toch heel wat tijd. Er was nog een andere zuster mee waardoor we via Mokolo richting Nguetchewé reden (via Mora is het korter). Daardoor reden we door het gebergte en dit was echt schitterend. De mensen hebben reeds volop hun terrassen aangelegd om tegen het regenseizoen hun “miel” te kunnen planten. Naast de piste liep de nieuwe waterleiding Mokolo – Mora. Dit is een Belgisch project en echt wel een technisch hoogstandje als je ziet welke hindernissen ze hebben overbrugd. In het dorp van de zuster (ik ben de naam van het dorp vergeten) die met ons mee reed was het een groot feest. Dit is het dorp met één van de eerste katholieke scholen uit Kameroen. Deze school heeft heel wat goede studenten afgeleverd die nu reeds opgeklommen zijn naar de hogere posten in Kameroenese bedrijven. Elk jaar komen ze terug naar hun dorp om beurzen uit te reiken aan de jongeren, om enkele projecten op te starten,… . Een schitterend initiatief!

We zijn tegen de avond in Nguetchewé aangekomen. Lea leeft daar samen in de parochie met drie andere zusters: twee Congolese en één “Quatamaalse”. Het zijn echt wel leuke zusters!
De volgende dag ben ik naar de mis geweest in een kerkje, maar dit was echt wel in de brousse. Het was in een dorp die in het regenseizoen onbereikbaar is met de auto. Na de mis (en dit is al een hele ervaring door het dansen, het zingen,…) zijn we richting Nigeria geweest om enkele mensen te bezoeken. Daar zijn we zeer goed ontvangen en bij iedereen kregen we iets om te drinken. Normaal gezien heb je een visa nodig om de grens over te steken maar in het droog seizoen heb je de mogelijkheid om de grenspost te ontglippen en via een “illegale route” te gaan. Dit was uiteraard ook mogelijk omdat we iemand mee hadden die de het dorp een beetje kent. Het is een dorp die gedeeltelijk in Nigeria en gedeeltelijk in Kameroen ligt. Het is gescheiden door een rivier die in het droogseizoen droog ligt.
Nigeria was identiek gelijk als Kameroen met het enige verschil dat ze Engels Afrikaans spreken, dat het er vuiler is.
Voilà, bij deze kan ik ook zeggen dat ik in Nigeria ben geweest é!
Nadien zijn we terug gekeerd en hebben we nog een tochtje gemaakt in het dorp Nguetchewé! Sommige kinderen zijn bang van blanken, maar nog veel meer van blanken met wit haar!

De volgende dag hadden de zusters een vergadering in Mokolo en zo kon ik profiteren om mee te gaan met de auto tot in Mokolo. Dit maakte de terugrit al een stuk gemakkelijker. Nu moest ik enkel nog een busje nemen van Mokolo naar Maroua en nadien van Maroua naar Mouda!

Comments:
Yo dries,

nu daj met al die oude bakken rond aan het rijden zijt zal je je oude Opel weer ten zeerste kunnen appreciëren. Misschien neem je int vervolg beter een anker mee om remproblemen op te lossen...

Grts

Mathias aka zoon van de zus van je ma (naar het schijnt)
 
Hoi, zijn ze ook bang van blanken met rost haar? Broere
 
Hey Dries ,
Zondag zijn Inge en Stijn ,Sylvie en Ewoud gekomen bij ons om te nieuwjaren .het was een gezellige avond. Ik zal je maar besparen wat we allemaal geëten hebben ,om jou het water niet in de mond te doen krijgen . Als je terug thuis bent ben jij aan de beurt ,met of zonder zwarte vriendin!
Een blanke is ook goed ,want anders zou ik nog moeten leren om maniok te stampen .
Groetjes
Tante CIEL
 
Hoi Dries,

Ik lees altijd vol enthousiasme jouw dagboek, maar stond er nooit eens bij stil om ook eens iets van mij te laten horen. Bij deze maak ik daar gretig gebruik van.Hier valt alles nog goed mee, niet zo spannend als bij jou, maar we genieten ook wel van de dingen. onze Livia gaat trouwen volgend jaar, jaja de stefaan is op zijn knie gaan zitten.Mercietjes voe de waarden en normen, ik kan ze gebruiken. Doe het anders nog goed ginder ver en tot binnenkort é!!
Groetjes Tineke (Van Hoof)
 
hi
morgen vertrek ik met bertels en nog twee andere van m'n klas(natuurlijk niet zo cool als ik)+ Leanne naar frankrijk, ook van daar zal ik duimen voor je. Hopelijk is brief toegekomen...

assahalamasaha!
B-anca
 
Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?